Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

La primera referència escrita que es té del Ball de Bastons d’El Vendrell és del 1733, quan va actuar a Reus a les festes de Sant Bernat Carbó. Aquest grup ha estat actiu a la població al llarg dels segles XIX i XX, tot i que de manera intermitent. L’any 1979, però, un grup de joves van impulsar de nou l’entitat i, des d’aquesta data han ballat ininterrompudament. L’any 1983 s’hi van incorporar també balladores. El 2006, el Ball de Bastons entra a formar part de l’Agrupació de Cultura Popular l’Embarcada, de la qual és un dels balls fundadors.

Com la majoria de balls de bastons de Catalunya, les coreografies les conformen vuit balladors que piquen amb els bastons mentre elaboren diferents formes. Tenen un repertori de 10 balls i actualment són uns 30 bastoners/es.

Pel que fa al vestuari, en un quadre de vuit persones, quatre vesteixen de verd i els altres de groc. Aquests colors queden representats en els camalls i el faldellí. A més, mocador florejat creuat al pit, pantalons i la camisa blanca, faixa negra i espardenyes de Tarragona són elements típics del ball. Un dels balladors, a la mà esquerra, porta una bandera amb els colors de la vila; la resta porten dos bastons cadascú.

El Ball de Bastons, en les seves actuacions, va acompanyat per un grup de grallers, les Gralles del Baix Penedès.

Contacta'ns

C/ de les Hortes, 7 43700 - El Vendrell
Catalunya - Espanya
Escriu-nos aquí

Copyright © 2021 L'Embarcada. Tots els drets reservats.
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.