Els orígens del ball de bastons són molt difícils de referenciar, ja que existeixen forces tesis al respecte. Però el que si que podem confirmar és que el ball de bastons és una de les danses tradicionals més antigues que actualment és ballen. Les primeres referències escrites daten de l’any 1150 durant el banquet de les noces del compte Berenguer IV amb la princesa Peronella d’Aragó. Abans d’aquesta data però ja consta que el ball existia. El seu significat tampoc es precís, alguns el vinculen a un ritu agrari i d’altres, a l’evolució de lluites amb espases.

Ball de Bastons del Vendrell

Ball de Bastons del Vendrell 1733-2020

El Ball de Bastons del Vendrell es un dels més antics, la primera referència documental del Ball és de l'any 1733, en una actuació que varen fer a Reus. L’any 1979, quan grup de joves van impulsar de nou l'entitat i, des d'aquesta data fins a dia d’avui, el ball ha existit ininterrompudament, passat per aquest diverses generacions bastoneres.

Miquel Rovira -1980 - Ball de Bastons del VendrellFoto: Miquel Rovira - 1980 aprox.

El Ball de Bastons inicialment formava part de l’Esbart Pau Casals però un any després s’independitzen i formen una associació individual. En un principi només eren nois, però al 1983 es van afegir noies. L’Any 2000 el ball fa estatuts i es forma com a associació, apareixent també la colla infantil del Ball de Bastons del Vendrell . L’ Any 2006 s’adhereix a l’Agrupació de Cultura Popular del Vendrell, l’Embarcada.

Alfonso Vigo 1985 - Ball de Bastons del VendrellFoto: Alfons Vigo - 1985

Pel que fa al vestuari presideix una indumentària de fons blanc on s’hi sobreposen faldilla, mocador floral, camalls amb picarols i espardenyes de pagès. Ballem amb estructures que anomenem quadros, que son agrupacions de vuit persones quatre de color groc i quatre de color verd. Per cada quadro hi ha una persona que porta la bandera del ball amb els colors de la vila.

Ball de Bastons  del Vendrell