L’any 2008, es va crear el ball de la Patatuf essent el primer ball infantil de l’Embarcada per franja d’edat atès que està format per nens i nenes d’entre 7 i 8 anys. Els moviments de peus i mans que fan els balladors i balladores recorden l’origen onomatopeic del seu nom: pa-ta-tuf.

Ball de la Patatuf el Vendrell

Com a particularitat d’aquest ball destaca l’acompanyament de la gegantona, la Minyona Tafanera que fou creada per Ramón Aumedes i que fa de guia als balladors i balladores dels quatre balls: el ball de la Serp, el ball de la Patatuf, el ball de la Gegantona i el ball del Xè aniversari, aquest últim creat al 2018 en motiu dels 10 anys de la Patatuf.

Ball de la  Patatuf El Vendrell

Un altra singularitat és la llegenda de la Patatuf. Segons aquesta, la minyona Teresa era molt tafanera i estava enamorada d’en Tonet de Cal Pillo. Un dia, camí de Lavern carregada amb el menjar per als mossos va sentir la veu d’en Tonet festejant amb una noia darrera uns marges. La Teresa va emparrar-se sobre unes pedres quan PATATUF!. Tots els pots, cassons i olles van caure pel terra.

Ball de la Patatuf El Vendrell

El vestuari dels balladors i balladores està format per una camisa grisa, un mocador travesser de farcells, pantalons blancs, camalls taronges i espardenyes negres i taronges. La música, és una composició tradicional amb arranjaments de l’Anna Ibarz que interpreta un grup de gralles i timbal de les Gralles del Baix Penedès.

Ball de la Patatuf El Vendrell