La mainada és la pedrera de la festa major, són present i futur. Sovint no s’hi pensa com a protagonistes, però ho són igual que els adults. Enguany, la festa major del Vendrell potencia la participació infantil, la creació d’una cercavila de foc infantil (el vespre del 25 de juliol) i amb una rèplica infantil per Santa Anneta (dia 27) de la cercavila de Santa Anna, amb l’exhibició dels nou grups infantils del seguici festamajorenc, com el Ball de la Patatuf i el de Figuetaires……

El Ball de la Patatuf apareix al 2008 i és el del segment d’edat més petit de l’Embarcada (7-8 anys). Existeix en altres municipis, com a Reus, però no és gaire habitual. Hi balla una minyona tafanera, representada per una gegantona carregada d’olles i cassoles, que condueix un pare, a la qual acompanyen vint infants que fan quatre balls diferents: tres des de la seva creació (Ball de la Patatuf, Ball de la Gegantona i la Serp) i un de nou que es va estrenar pel desè aniversari (Ball d’Aniversari). En ell ball més simbòlic del seu repertori fan dues rotllanes i ballen tot picant de mans per parelles. Els infants vesteixen pantalons blancs, camisola grisa, mocador de fer farcells, camalls carbasses i van acompanyats per la música de gralles i timbal. El ballen vint nens i nenes.


El Ball de Figuetaires, el segon per franges d’edat de l’Embarcada (9-10 anys), s’inspira en la dansa de la cançó popular “Ball de Sant Ferriol”, en que els balladors fan la figa, fan ganyifes o el pam i pipa mentre ballen.
Els seus vint dansaires porten camisa de màniga llarga i pantalons blancs, faldellí, faixa, camals amb picarols, mocador al cap, gorra i barretina, tot plegat lila i groc. Les espardenyes son una de cada color.
Ballen quatre balls, acompanyats per flabiol i tambor: el ball de Parelles, la Serp, el ball de Plaça i la Ganyifa (estrenada l’any passat i composta expressament per al Ball del Vendrell pel vendrellenc Jordi Quintana, que hi toca el flabiol). Es va crear-se l’any 2014.

La Fura